Suverénny triumf s boľavým chrbtom

Kanoista Matej Beňuš vyhral v Troji rebríčkové preteky ICF WORLD RANKING RACE Praha

„Vyjazdil som si úžasné prvé miesto, z čoho sa veľmi teším a ďakujem všetkým za podporu. Ešte o to viac, že po návrate zo Španielska ma seklo a dával som sa dokopy. Na divokú vodu som sa po týždni dostal až v sobotu v kvalifikácii a napriek tomu si mi podarilo suverénne vyhrať, skonštatoval na facebooku tesne po pretekoch slovenský kanoista Matej Beňuš.

Cez víkend sa v pražskej Troji uskutočnili rebríčkové preteky ICF vo vodnom slalome Prague Open, na ktorých sa zišla veľmi dobrá konkurencia. Dôvod bol jednoduchý. V septembri na tomto kanáli vyvrcholí tohtoročný seriál Svetového pohára a navyše viaceré krajiny budú mať tieto preteky ako nominačné na OH 2020 v Tokiu. A tak, kto mohol a zapadalo mu to do tréningového plánu, v Prahe nechýbal, aby si vyskúšal trojskú vodu. Je známe, že českí slalomári sú na nej takmer neprekonateľní, ale Beňuš všetkých súperov v kategórii C1 mužov vyškolil. Finále vyhral o vyše dve sekundy s jedným ťukom a keďže druhý Čech Rak išiel čisto, náš kanoista bol na vode rýchlejší o vyše štyri sekundy!

BENUS Praha

„Musím priznať, že najmä horná časť trate mi vyšla veľmi dobre. Až sám som bol prekvapený, s akou ľahkosťou som prechádzal pomedzi bránky. V dolnej som som sa jednej dotkol, čo vyplynulo aj z toho, že som podvedome nechcel riskovať náročný pohyb, aby sa mi nevrátili bolesti chrbta,“ zhodnotil víťaznú jazdu Beňuš, ktorý priznal, že nad jeho štartom v Prahe dlho visel veľký otáznik.

„Pred týmito pretekmi sme boli na sústredení v španielskom La Seu d'Urgell, kde sa na konci septembra uskutočnia majstrovstvá sveta. Je pravda, že tam bolo na toto obdobie aj dosť chladno, ale čo je horšie, v hoteli mali mäkké matrace. Ja zvyknem spávať väčšinou na bruchu a za týchto okolností ma následne začal veľmi bolieť chrbát,“ vysvetľoval nečakané zdravotné problémy a ďalej pokračoval: „Týždeň som sa nedostal na divokú vodu, jazdil som iba na tichej a fyzioterapeut sa snažil čo najskôr ma zbaviť bolesti.“

Beňuš do Prahy nakoniec odcestoval, ale prvý raz sa posadil do lode na divokej vode až v sobotňajšej kvalifikácii! „Chcel som skúsiť, či to môj chrbát vydrží. Našťastie som sa kvalifikoval do semifinále hneď prvou jazdou a keďže sa môj zdravotný stav nezhoršil, s trénerom Petrom Škantárom som sa dohodol, že pôjdem do toho aj v nedeľu. A vidíte nakoniec mi finálová jazda vyšla nad očakávanie, som s ňou veľmi spokojný,“ hovorí strieborný kanoista z OH 2016 v Riu de Janeiro, ktorého sme zastihli už na ďalšom sústredení – tentoraz v nemeckom Markkleebergu.

matej_benus_canoe_sp2_cunovo_trening_19-06_0706

„Čoskoro na nás čakajú nominačné preteky na tokijskú olympiádu, a tak sme využili voľný čas pred rozhodujúcou časťou sezóny a naplno sme sa snažili otestovať všetky trate, na ktorých budeme bojovať o olympijské nominačné body. Najprv sme boli v La Seu d'Urgell, odtiaľ sme sa presunuli do pražskej Troje a následne sme odišli sem do nemeckého Markkleebergu. Vo štvrtok večer sa vrátime domov a už v piatok ma čaká kvalifikácia na rebríčkových pretekoch Slovak Open v Čunove, ktorých semifinále a finále – verím, že aj s mojou účasťou – je v sobotu. Bude to pre nás všetkých akási generálka na prvé nominačné preteky o OH 2020 v Tokiu, ktoré budú na prelome augusta a septembra v rámci štvrtého kola Svetového pohára práve v Markkleebergu.“

Je víťazstvo na Prague Open pre Beňuša psychickým povzbudením pred najdôležitejšími súťažami v tejto sezóne? „Neberiem to tak. Ja idem do každých pretekov s cieľom vyhrať, ale na druhej strane je pravda, že vždy je lepšie  štartovať na ďalšej súťaži po víťaznej finálovej jazde, ako po nevydarenej,“ dodal 31-ročný kanoista ŠCP Bratislava. 

NA CHRBÁT SI DÁVA POZOR

Matej Beňuš vie, že pred rozhodujúcou časťou sezóny musí byť stopercentne zdravý, ak si chce vybojovať olympijskú miestenku do Tokia. Z trojice Beňuš, Slafkovský a Martikán ju môže totiž získať len jeden, pričom všetci traja patria medzi kanoistami do absolútnej svetovej špičky. „Bude to náročné, pretože radovať sa môže iba jeden z nás. Ja si dávam na chrbát pozor a snažím sa, aby bol čo najskôr v stopercentnom stave. Každý deň robím rôzne rehabilitačné cvičenia a zatiaľ to vyzerá tak, že som na dobrej ceste. Verím, že ani jedného z nás neobmedzí nejaký zdravotný problém a na divokej vode si to všetci traja v najlepšej forme rozdáme o jedinú miestenku,“ povedal Matej Beňuš.

JÁN JEŽÍK, denník Šport
FOTO PAVOL UHRIN, FACEBOOK (mb)

Dňa 07.08.2019

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024