Kaliská prišla, videla a zvíťazila, šampióni Daník aj Simon

DENNÍK ŠPORT: Cez víkend sa v Krakove uskutočnili prvé oficiálne majstrovstvá sveta veteránov vo vodnom slalome

„Samozrejme, že ma to potešilo. Každá snaha z tréningu, ktorá sa prejaví v pozitívny výsledok, je pre pretekára pozitívna vzpruha. A najmä, keď sa to podarí na vrcholnom podujatí,“ povedala nám na úvod Elena Kaliská, historicky naša najúspešnejšia kajakárka na divokej vode. Napriek tomu, že jej už ťahá na chrbte na piaty krížik, stále sa naplno venuje svojej najväčšej láske – vodnému slalomu.

Cez víkend sa v poľskom Krakove uskutočnili historicky prvého oficiálne majstrovstvá sveta veteránov vo vodnom slalome, na ktorých sa predstavila aj naša dvojnásobná olympijská víťazka. A úspešne. Veď suverénne zdolala nielen svoje súperky v kategórii od 45 do 49 rokov, ale dokonca aj všetky kajakárky, ktoré sa v známom vodnoslalomárskom centre postavili na štart.

„Pravdupovediac, o mojom príchode rozhodla náhoda. Ja totiž až tak podrobne nesledujem kalendár podujatí Medzinárodnej kanoistickej federácie, takže som ani nevedela, že sa chystá oficiálne prvý svetový šampionát masters na divokej vode. Len tak medzi rečou som sa to od niekoho dozvedela, a tak som si povedala, že to skúsim. Podujatie termínovo nekolidovalo s iným a keďže Krakov nie je ďaleko od Liptovského Mikuláša, rozhodla som sa sem prihlásiť,“ pokračovala olympijská víťazka z Atén 2004 i Pekingu 2008.

Kaliská_MASTERS

Poliaci zobrali organizáciu veteránskych majstrovstiev sveta s plnou vážnosťou. V meste nechýbali ani plagáty pozývajúce na preteky, na ktorých síce štartovali slalomári už v staršom veku, ale stále plní entuziazmu podať na náročnej trati čo najlepší výkon. A „Elen“, ako volajú našu úspešnú slalomárku tí, ktorí ju čo len trochu poznajú, to dokázala v plnej paráde. Na majstrovstvách sveta masters idú pretekári dve jazdy a do konečného poradia sa im ráta lepší výsledok. Kaliská bola jasne najlepšia v prvej i druhej a zlatú medailu si vybojovala s takmer štvorsekundovým náskokom bez čo len jediného dotyku bránky.

„V prvej jazde boli na trati tyčky dosť nízko, a tak som si musela dávať pozor, aby som nedostala dve trestné sekundy. V druhej ich už dali rozhodcovia vyššie, takže som si mohla dovoliť viac riskovať a výsledkom bol čas o tri sekundy rýchlejší ako v prvej. Nebolo to však ľahké, voda v Krakove je náročná, o to viac ma teší, že som obe jazdy zvládla nielen najrýchlejšie, ale aj bez trestných sekúnd,“ opísala nám Kaliská, ako si vybojovala ďalší cenný kov, ktorý si doma s radosťou zaradí medzi množstvo medailí z vrcholných podujatí.

Vzhľadom na fakt, že stále dokáže na divokej vode konkurovať aj oveľa mladším kajakárkam, bolo jasné, že v Krakove patrila k najväčším favoritkám na zlato. Lenže potvrdiť to aj v pretekoch, nie je nikdy jednoduché. „Bolo to zvláštne. Keď som sa objavila v Krakove, mnohí boli z toho prekvapení. Neverili, že ako ešte stále aktívna slalomárka som sa rozhodla štartovať na veteránskych majstrovstvách sveta. Dokonca sa chodili pozerať na moje tréningy a snažili sa odomňa čo to odpozerať. Tvrdili, že vraj mi to na vode ide stále veľmi dobre. Ja som si rolu favoritky nepripúšťala. Snažila som sa podať čo najlepší výkon a som rada, že sa mi to aj podarilo,“ pokračuje Kaliská, ktorú potešil aj fakt, že sa znovu stretla s viacerými kajakárkami, s ktorými dlhé roky bojovala o čo najlepší výsledok: „Bolo tu najmä viacero Nemiek, napríklad Hussová či Striepeckeová, s ktorou som dokonca súperila ešte za federálu. Bolo príjemné sa s nimi porozprávať, ako sa majú a čo teraz robia. Pre všetky z nás je vodný slalom stále v hierachii nášho života veľmi vysoko.“

V januári bude mať päťdesiat. Čo to pre ňu znamená? „Vodný slalom je a stále aj bude pre mňa všetko. Uvedomujem si, že príde čas aj odísť, ale všetko je stále otvorené. Ďalšie veteránske majstrovstvá sveta sa uskutočnia už na budúci rok a bolo by pekné pokúsiť sa zlatú medailu obhájiť, takže na definitívny odchod ešte nemyslím,“ dodala Elena Kaliská.

ZLATÝ AJ KANOISTA DANÍK A KAJAKÁR SIMON

Slovenský vodný slalom v Krakove veľmi úspešne reprezentoval aj kanoista Ladislav Daník, ktorý bol po prvej jazde druhý za domácim Wieczorekom, ale v druhej sa napriek dvom trestným sekundám zlepšil a aj on si vybojoval zlatú medailu v kategórii od 45 do 49 rokov, pričom bol dokonca najlepší zo všetkých singlistov. Poslednú sezónu som sa snažil pripraviť čo najlepšie práve na veteránsky svetový šampionát. Išiel som do Krakova s najvyššími ambíciami a som veľmi rád, že sa mi podarilo vyhrať. Toto víťazstvo znamená pre mňa veľa. Som rád, že som tu mohol byť a už teraz sa teším na ďalší,“ povedal nám Ladislav Daník, ktorý je rovnaký ročník narodenia ako Kaliská. Výborný výsledok dosiahol aj náš kajakár Simon, ktorý sa stal majstrom sveta vo svojej kategórii, celkovo skončil šiesty.

Sano

VÝSLEDKY Z KRAKOVA

JÁN JEŽÍK, DENNÍK ŠPORT
FOTO MICHAELA DAILE, FACEBOOK Zilinskyklubvodakov

Dňa 30.08.2021

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024