Slalomári vycestovali dejiska budúcoročných ME

Po dlhých mesiacoch domácej prípravy prekročili slovenskí vodní slalomári v nedeľu prvý raz od predčasného návratu z jarných sústredení v Austrálii a Spojených arabských emirátoch hranice Slovenskej republiky.

Mikulášska úderka v zložení Alexander Slafkovský, Eliška Mintálová a Jakub Grigar sa na sústredenie v talianskej Ivree nesmierne tešila.

„Od marca som nebol ďalej ako v Bratislave. Je to teda veľmi nevšedná situácia, keďže za normálnych okolností sme 200 dní z roka preč. Teraz celý čas doma, už ma aj manželka pomaly vyháňala, že už choďte niekde, už ste dlho doma,“ usmial sa Slafkovský, ktorý skonštatoval, že uverí, že naozaj ide, až keď bude sedieť v aute. „Lebo v tejto situácii človek naozaj nikdy nevie. Paradoxné je, že možno je lepšie byť niekde inde ako na Slovensku. Uvidíme, čo sa zmení za dva týždne, prípadne, čo nové sa vymyslí. Verím, že sa nebudeme musieť vrátiť skôr, respektíve, že po návrate nebudeme musieť ísť do karantény. Máme so sebou testy, mali by nás testovať pred odchodom a výsledky by sme mali mať hneď po príjazde,“ zhodnotil člen 9-násobnej zlatej posádky majstrov sveta v hliadkach.

Slovak_Open_2020_12-09_8099

Na inú ako domácu vodu sa tešil aj jeho tréningový parťák Jakub Grigar. „Cítil som sa, akoby to bola nová skúsenosť, normálne som nevedel, čo si mám zbaliť. Som rád, že znova môžeme vyraziť na cesty a jazdiť niekde inde. V Taliansku je veľmi pekný kanál, spravený tak, že sa dá na ňom dobre jazdiť. Vždy som tam rád chodil, mám naň dobré spomienky. Keď sa pozrieme okolo seba, sprísnený režim mimo Slovenskej republiky bude možno ešte bezpečnejší ako ostať tu. Napríklad, u nás Liptovskom Mikuláši stúpajú počty nakazených, vidieť, že ľudia chorľavejú. Preto fungovať takto, že budeme len vo svojom mikrotíme, kde sme všetci negatívne otestovaní, budeme sa stravovať v jednej izbe, budeme chodiť len na tréning a naspäť, bude to ešte bezpečnejšie ako doma,“ uviedol istý účastník OH Tokio 2020 v mužskom kajaku.

MTS_SLP_7-8_LM_05-09_0980

Kajakárka Eliška Mintálová ide do Ivrei po cenné skúsenosti. „Ťažko tomu veriť, že po takom dlhom čase konečne môžeme vycestovať. Som veľmi vďačná a nesmierne sa teším, že konečne budem jazdiť na nejakej inej vode ako v Liptovskom Mikuláši alebo v Čunove. S kanálom v Ivree nemám veľké skúsenosti, bola som tam iba raz, podstata preto bude, natrénovať ho čo najviac, pozisťovať si najhoršie úseky. Bude to veľmi dôležité, keďže budúci rok tam máme rozhodujúce preteky v boji o olympiádu,“ poznamenala aktuálna líderka slovenskej kvalifikácie do olympijského Tokia.

Slovak_Open_2020-nedela_13-09_8955

Logistickú ekvilibristiku si v posledných dňoch vyskúšal Lukáš Giertl, športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky. „Som veľmi rád, že sa nám tento výjazd podaril uskutočniť, aj napriek situácii, aká stále vo svete je. Cieľ sústredenia je oťuknúť si vodu, na ktorej sa budú konať budúcoročné majstrovstvá Európy a olympijská do-nominácia. Takisto trocha zmeniť prostredie, lebo naši športovci sa zdržiavali celú sezónu doma na Slovensku, či už v Liptovskom Mikuláši alebo v Čunove, čiže pripomenúť si vodu v Taliansku,“ povedal Giertl.

Či ísť alebo nejsť uvažovali s jednotlivými tréningovými miktotímami intenzívne a dlho. „Keď sme zrušili celú medzinárodnú sezónu pre pandémiu, čísla na Slovensku boli veľmi dobré. Momentálne je však jedno, či by sme boli doma alebo niekde inde. Samozrejme, budeme dodržiavať všetky opatrenia, ktoré sú možné, aby sme sa stránili prípadných problémov. Celý tím bol pred odchodom pretestovaný, verím, že to dobre dopadne.“

V športovej sfére je v aktuálnej situácii trend uzatvorených bublín, v ktorej sa bež možnosti kontaktu s okolitým prostredím, pohybujú nielen športovci, ale aj členovia realizačných tímov. „Bývame asi sto metrov od kanála, čiže pešo prejdeme na tréning, športovci majú samostatné izby, stravovať sa budeme takisto v jednej miestnosti, v autách cestujeme maximálne po troch. Snažíme sa eliminovať riziká, ako sa len dá.“

Slovak_Open_2020-nedela_13-09_8874

O možnosť alternatívnych podmienok na prípravu bojovali aj samotní pretekári. „Prirodzene, keď je niekto veľmi dlho na jednom mieste, špeciálne u športovcov, zmena klímy nakopne. Škoda, že sa nám to nepodarilo skôr. Len v tej oblasti Talianska, kam sme chceli ísť, boli povodne. V týchto termínoch sa mala prvá skupina už vracať. Ale ja si myslím, že to bude fajn. V regióne, kde ideme, by mala byť primerane stabilná klíma, okolo 15 až 20 stupňov. V porovnaní s tým, čo mali chalani posledný týždeň v Liptovskom Mikuláši, či v piatok v Čunove, je to neporovnateľne lepšie.“

Cieľ talianskej epizódy je jasný: „Všetko smerujeme k budúcoročnému májovému európskemu šampionátu. V Ivree neboli dosť dlho preteky, preto si treba tamojšiu vodu pripomenúť. Navyše, bude to ideálny rozbeh zimnej prípravy,“ uzavrel Lukáš Giertl.

SLOVÁCI V IVREI
C1M: Matej Beňuš, Michal Martikán, Alexander Slafkovský
K1Ž: Jana Dukátová, Eliška Mintálová
C1Ž: Simona Glejteková, Monika Škáchová, Soňa Stanovská, Simona Maceková
K1M: Jakub Grigar

TERMÍN: 18. OKTÓBER - 30. OKTÓBER 2020

(luc)
FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 18.10.2020

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024