Prvý triumf a zároveň aj posledný

DENNÍK ŠPORT: Pred piatimi rokmi dosiahli deblkanoisti Pavol a Peter Hochschornerovci v Liptovskom Mikuláši jubilejné 30. víťazstvo v pretekoch Svetového pohára

PAMÄTNÉ OKAMIHY

Bola nedeľa 5. júla 2015. V Liptovskom Mikuláši sa konalo 3. kolo Svetového pohára vo vodnom slalome, na ktorom štartovali v kategórii C2 aj súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci. Keďže sa rok predtým nedostali v individuálnych pretekoch deblkanoistov ani raz na stupne víťazov a v rovnakom trende pokračovali aj v úvode sezóny 2015, mnohí im už nedávali žiadnu šancu na úspech. Zvlášť, keď Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka nemali veľmi v láske, štartovali v ňom neradi, pretože im tento kanál nikdy nesedel. Lenže „Hochšíci“ v ten deň všetkých šokovali. Prvý raz v kariére triumfovali v pretekoch SP na Liptove, čím zároveň dosiahli jubilejné 30, víťazstvo v tejto prestížnej súťaži. A ako sa ukázalo neskôr, bolo zároveň aj posledné v ich slalomárskej kariére.

„Hochšíci“, v tom čase už desaťnásobní celkoví víťazi seriálu Svetového pohára, tak vtedy zlomili ďalšiu fantastickú hranicu. Ako prví slalomári na svete a doteraz aj jediní sa dostali k takému okrúhlemu číslu triumfov. Pričom všetky dosiahli iba v jednej kategórii, kým viacerí pretekári majú teraz na to až dve možnosti.

NEMUSELI BYŤ ANI VO FINÁLE

Po skončení semifinálových jázd dlho svietili na nepostupovom 13. mieste, keď ich mimo postupujúcu desiatku odsunul dotyk tyčky v piatej bránke. Dvojičky si však boli úplne isté, že dve trestné sekundy dostali neoprávnene. „Spomínam si na to len matne, predsa len, je to už päť rokov, ale niečo sa mi marí, že tyčku vtedy rozhýbala voda. My sme sa jej nedotkli. Naša jazda síce nebola najlepšia, ale mrzelo nás, že práve takýmto spôsobom by sme sa nedostali do finále,“ spomínal si na dramatické momenty zo semifinále Peter a jeho brat Pavol k tomu dodal: „Priznávam, neveril som, že sa to zmení. V Liptovskom Mikuláši sme síce len ťažko mohli pomýšľať na nejaký super výsledok, ale aspoň vo finále sme chceli byť a určite sme naň aj mali.“ Ani teraz po takom dlhom čase celkom nechápe, že nakoniec im tie dve trestné sekundy zobrali... „V slovenskom vodnom slalome sa to už niekedy tak stávalo, že Liptákom dávali vymyslené dotyky v Čunove a nám z Bratislavy zase v Liptovskom Mikuláši. O to viac nás prekvapilo, keď sme zrazu boli v ,štartovke' finálovej desiatky,“ pokračoval Pavol. Tentoraz však išlo o medzinárodné preteky, takže jury po vzhliadnutí videa uznala protest vedenia našej výpravy a Hochschornerovci sa tým posunuli z nepostupovej 13. priečky na postupovú siedmu. Vzhľadom na to, že finále sa išlo od nuly, to však nehralo žiadnu rolu.

SKONCENTROVALI SA FANTASTICKY  

„Dozvedeli sme sa to, keď sme už boli prezlečení a mysleli si, že finále bude bez nás. Takto sme sa znovu museli naplno sústrediť, aby sme podali čo najlepší výkon,“ zhodli sa obaja.

Vo finálovej jazde dosiahli skvelý čas 102,63, na stotinu rovnaký, ako mali víťazní Poliaci Wiercioch – Majerczak v semifinále, ku ktorému však navyše dostali ešte aj dve trestné sekundy. Takže už po príchode do cieľa bolo jasné, že od Hochschornerovcov je to útok minimálne na medailu.

„Po nás však ešte išlo šesť deblov, čo bolo veľa,“ loví v pamäti Peter a následne sa k nemu pridal aj Pavol: „Viem, že vtedy sme sa báli najmä Francúzov Klaussa a Pechea, ktorí boli na rozdiel od nás ľahkí a na takej trati s malým prietokom vody bývali veľmi rýchli.“

Nakoniec to aj potvrdili, veď skončili za za našou dvojicou druhí iba o 21 stotín sekundy. Ostatní zaostali výrazne, veď tretí Poliaci Szczepanski – Pochwala už mali stratu takmer 1,5 sekundy.

na vode

ČAKALI O ROK KRATŠIE

„Viem, že sme už boli zmierení s tým, že vo finále nebudeme štartovať, a tak nás o to viac tešilo, že nakoniec bolo z toho víťazstvo,“ hovorí Peter a Pavol mu kontroval: „Hádam prvý raz v kariére sa nám stalo, že nám zobrali dve trestné sekundy, o ktorých sme boli presvedčení, že nemali byť. Vždy nám ich totiž skôr pridávali, najmä v v nemeckom Augsburgu to už bola pomaly tradícia.“

Na jubilejné desiate víťazstvo v konečnom poradí SP čakali Hochschornerovci od 2008 do 2011. Na tridsiate v pretekoch SP to bolo o rok menej. V 2013 vyhrali v Cardiffe a Čunove, čo bol ich 28. a 29. triumf, v 2015 svoju skvelú bilanciu víťazstiev zaokrúhlili na Liptove na tridsiatku.

„Ani my sme nečakali, že by sme mohli v Mikuláši vyhrať, ale o to sme boli šťastnejší, že sme úspešne zvládli ďalšiu hranicu. Spomínam si, že sme sa s bratom o tej tridsiatke bavili a hovorili sme si, že hádam nebudeme na ňu čakať tak dlho, ako na celkovo desiaty triumf v konečnom poradí tejto prestížnej súťaže,“ skonštatoval Peter. „Vidíte, stalo sa. V roku 2014 sme síce nevyhrali ani raz, ale v 2015 sme to už dokázali. O to väčšie prekvapenie bolo aj pre nás, že sme ho dosiahli práve v Mikuláši,“ dodal Pavol.

PREČO NEMALI LIPTOVSKÝ AREÁL V LÁSKE?

Háčik“ našej bývalej slalomárskej deblovky má v tom úplne jasno:  „Takmer vždy, keď tam boli v lete významné preteky, tieklo v kanáli málo vody. My sme boli obaja dosť ťažkí a na takejto vode nám to robilo veľké problémy. Kým boli ešte lode dlhšie, tak sa to ako-tak dalo, ale keď už boli kratšie, ľahší deblkanoisti mali v porovnaní s nami veľkú výhodu. Neraz sme tam poškodili dno lode, alebo si zlomili pádlo. Preteky v Mikuláši sme tak väčšinou brali ako ,povinnosť' ukázať sa pred domácim publikom a keď sme nemuseli, tak sme tam radšej ani necestovali. Najmä na jar, keď bývali nominačné preteky počas MTS, tam zvykla bývať veľká zima. Niekedy dokonca aj snežilo alebo pršalo, a keď nie, tak aspoň fúkalo,“ vysvetlil nám Pavol svoju nechuť súťažiť na Liptove a Peter k tomu pridal: „To neznamená, že obaja máme ničo proti tomuto kraju. Je nádherný, napríklad veľmi radi tam jazdíme na bicykli, ale prezliekať sa vo veľkej zime pri aute nebolo nič príjemné. A to sme tam ako mladí zažili neraz. Spomínam si, že preteky pred piatimi rokmi sa išli na trati Váh, čiže na ľavom kanáli. V ňom, aj keď bolo menej vody, to nebolo ani pre nás až také hrozné. Je to totiž niečo také ako vaňa, dno lode sa v nej až tak nepoškodí a aj my ťažší sme mali šancu na úspech. Čo sme nakoniec aj potvrdili víťazstvom.“

PRVÝ, ALE ZÁROVEŇ POSLEDNÝ V KARIÉRE 

Triumf v Liptovskom Mikuláši bol pekný, ale v tej chvíli určite nikomu nenapadlo, že bude zároveň pre štvornásobných olympijských medailistov aj posledný v ich slalomárskej kariére. „Mali sme pred sebou ešte jeden cieľ, prebojovať sa na OH 2016 v Riu de Janeiro, ale naša motivácia už nebola taká, ako predtým. Už od OH 2012 v Londýne sme totiž vedeli, že tam budú deblkanoisti bojovať o olympijské medaily posledný raz. To nás znechutilo a nakoniec nás ani nemrzelo, keď sa do Brazílie nominovali Škantárovci. Držali sme im palce, aby tam uspeli a tešili sme sa aspoň z ich zlatých medailí,“ priznáva Pavol a Peter už len doplnil: „Posledná bodka do našej demotivácie bola, keď kategória C2 vypadla aj z programu MS, ME a SP. V tej chvíli už bolo jasné, že naša slalomárska kariéra sa skončila. Či bola úspešná? To nech posúdia iní, my sme s ňou boli spokojní.“

V ČUNOVE CHCÚ ŠPRINTÉRSKU MEDAILU

Na budúci rok v septembri sú v Čunove na programe majstrovstvá sveta vo vodnom slalome, v rámci ktorých, ako je už zvykom, sa uskutoční aj svetový šampionát v šprinte. Ideálna príležitosť, aby práve tam „Hochšíci“ ukončili kariéru?

„Vlani na ,svete' nás jedna malá chybička pripravila o cenný kov zo šprintu v španielskom La Seu d'Urgell a v tomto roku v USA sme to chceli napraviť. Žiaľ, pre koronavírus MS v Amerike zrušili, takže zatiaľ sme v tejto sezóne ešte neštartovali na žiadnych pretekoch. Je však možné, že práve v Čunove by sme sa mohli definitívne s divokou vodou rozlúčiť. Nie sme už síce v ŠCP, ale zväz nám poskytol financie na prípravu i preteky, takže môžeme trénovať,“ hovorí Pavol a ani Peter nie je celkom proti, aj keď tvrdí, že to môže byť aj inak: „V zjazde na divokej vode je to úplne iné ako v slalome. Tu nejde o peniaze, ľudia ho robia zo skutočnej lásky k športu a teší nás, keď to všetci takto spoločne aj cítime. Je pravda, že v tomto roku sme ešte nesúťažili. Loď a aj výstroj nám uviazli v kontajneri v Nemecku, keďže už boli na ceste do USA. Takto teraz nemôžeme trénovať na vode, ale nemusí nás to mrzieť. Ak budú nejaké preteky, tak možno až v septembri a dovtedy je dosť času. A svetový šampionát v Čunove? Bolo by nádherné dať medailovú bodku v areáli, kde máme najviac natrénované, ale bez divokej vody nedokážeme žiť, takže to možno potiahneme aj ešte dlhšie. Uvidíme, čo na to všetko povie telo, pretože už nie sme najmladší.“

Máme sa na čo tešiť, 40-roční Hochschornerovci ešte stále nepovedali na divokej vode posledné slovo.

 

FAKTY Z 3. KOLA SP 2015
C2: 1. Pavol a Peter Hochschornerovci (SR) 102,63 (0), 2. Klauss - Peche (Fr.) 102,84 (0), 3. Szczepanski - Pochwala (Poľ.) 104,11 (0), ... 9. L. a P. Škantárovci 106,32 (0), nepostúpili do finále 12. Kučera – Bátik (všetci SR) 107,43 (0). 

TRIDSAŤ TRIUMFOV V SP
(na 15 rôznych tratiach)
ČUNOVO    5
AUGSBURG  4
LA SEU D'URGELL     4
PRAHA     3
TACEN     3
MERANO    2
PENRITH   1
GUMOUIS   1
WAUSAU    1
KWANGDŽU  1
TIBAGI    1
ATÉNY     1
MARKKLEEBERG   1
CARDIFF   1
LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ   1 

JÁN JEŽÍK, denník Šport
FOTO TASR/ANDREJ GALICA

 

Dňa 04.07.2020

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024