Prvé zábery na vode si užili v Čunove aj v Mikuláši

Slovenskí vodní slalomári sa dočkali a od stredy už môžu opäť "zarezávať" na divokej vode. Po zmiernení protiepidemiologických opatrení opäť otvorili kanály v bratislavskom Čunove aj Liptovskom Mikuláši.

Spustenie tratí musí byť v súlade s podmienkami otvorenia športovísk, prvorodá je bezpečnosť. Sekcia divokých vôd Slovenskej kanoistiky už v utorok prijala prvotné opatrenia, ktoré budú postupne vylaďovať. Tréningové priestory rozdelia na štyri časti a športovci musia dodržať 50-metrový odstup. "V prvom rade musíme nastaviť jasné pravidlá, aby sa športovci nestretávali. Nastavili sme ich tak, že na trati môžu byť maximálne štyria ľudia, každý na jednom úseku, budú na nich dohliadať osobní tréneri," priblížil pre TASR športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Hoci sú podmienky provizórne a k dispozícii zatiaľ nie sú šatne, Alexander Slafkovský neotáľal a už v stredu ráno absolvoval tréningovú jednotku. "Sme veľmi radi, že môžeme opäť chodiť na vodu a ďakujeme všetkým zainteresovaným, že nám poskytli takúto možnosť. Prezliekať sa pri aute je už naozaj iba maličkosť."

FOTOGALÉRIA NA FACEBOOKU

Možnosť venovať sa obľúbenému športu privítal aj Jakub Grigar, ktorý, rovnako ako Slafkovský, v stredu absolvoval prvú jazdu kanálom po niekoľkých týždňoch. Ani jemu neprekážajú bezpečnostné opatrenia, dokonca si pochválil viac miesta na trati: "Veľmi sa teším, pretože ma to baví a konečne sa môžem povoziť. Som rád, že sme sa dočkali, že aj za sprísnených podmienok môžeme opäť trénovať. Opatrenia sa nedotknú športového života, je to dobre zorganizované a možno je výhoda, že sa nemusíme deliť o priestor."

Divoká voda ožila aj v druhom slovenskom centre a ani tamojší pretekári sa nenechali dvakrát prosiť, aby mohli opäť navštíviť kanál v Čunove. Už v stredu popoludní absolvovali prvý tréning. "Tešil som sa na to, bol to podobný pocit ako keď sme prišli po prestávke na úvodné preteky do Austrálie, musíme sa trošku rozjazdiť. Som však rád, že sme konečne doma a vyšlo nám aj počasie," tešil sa strieborný medailista z OH 2016 Matej Beňuš. Rovnako ako v Liptovskom Mikuláši, aj v Bratislave platia bezpečnostné opatrenia, tým nahráva architektúra kanála. "Vodný slalom je v takejto situácii ideálny. Tu v Čunove sú vysoké brehy, takže aj keď som s trénerom, sme ďaleko od seba," poznamenal Beňuš.

Post_Covid_trening_kanoistika_22-04_4848

Za uvoľnením opatrení sprístupnením športovísk nie je svojvôľa a Jana Dukátová si uvedomuje, že k tomu svojím spôsobom prispela celá spoločnosť. Pred prvým tréningom prišla pozitívne naladená a poďakovala ľuďom za disciplínu v zložitom období: "Je to vďaka tomu, že sú Slováci zodpovední a skutočne dodržiavajú nariadenia. Myslím si, že aj tí, ktorí o nich rozhodujú sú ľudia na správnom mieste a aj vďaka ním tu môžeme byť a pomaly sa vracať do bežného života, hoci pomaličky. Aj tu musíme dodržiavať pravidlá, ale sme radi, že môžeme byť opäť na vode. Na tichej vode sa dá vydržať pár týždňov, ale je to iný šport."

Post_Covid_trening_kanoistika_22-04_4718

Zaužívaná rutina nechýbala iba skúseným matadorom vodného slalomu, ale na poriadny tréning sa už tešila aj najmladšia slovenská reprezentantka Emanuela Luknárová. Osemnásťročná kanoistka ani na chvíľu neváhala a využila otvorenia čunovského kanála. "Je to super, pretože po mesiaci mi divoká voda chýbala. Časom možno človek statí trochu istotu, ale tá sa vráti s prvými zábermi a potom už nie je problém," povedala Luknárová. Hoci všetci slovenskí slalomári opäť trénujú, otázkou zostáva, kedy budú mať možnosť zužitkovať prípravu. Májové majstrovstvá Európy odložili na neurčito a pre pandémiu sa odložil aj štart Svetového pohára: "Či už to bude september, október, myslím si, že preteky budú a aj to je motivácia, ktorú počas tréningu nestrácam."

Post_Covid_trening_kanoistika_22-04_4725

TASR

FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 22.04.2020

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024