Nominácia do reprezentácie priniesla aj prekvapenia

Už takmer tradične sa slalomová nominácia uzatvárala počas Medzinárodných tatranských slalomov v Liptovskom Mikuláši. 

Jubilejný 70. ročník tohto podujatia so sebou priniesol aj viacero prekvapení a nových tvárí v reprezentačnom tíme.

Hneď v úvodnej kategórii C1M sa o prekvapenie postaral mladý Marko Mirgorodský. Po Alexandrovi Slafkovskom, ktorý mal nomináciu istú už po úvodných kolách v Čunove a Michalovi Martikánovi, ktorý si vybojoval svoj 24 rok v reprezentácii počas sobotných pretekov, sa v záverečný deň malo o zvyšné miesto rozhodovať medzi Matejom Beňušom a Markom Mirgorodským. Marko už v sobotu ukázal, že s našimi singlistickými esami dokáže držať krok a v nedeľných pretekoch si definitívne vybojoval účasť v reprezentácii.

„Na štarte som cítil po dlhšej dobe tlak, boli to prvé vážnejšie preteky tejto sezóny. Jazda mi vyšla až na zbytočný ťuk, ten ma stál posun na druhé miesto. Som veľmi rád, že som sa nominoval do seniorskej repre. Bol to môj cieľ, nerátal som s tým úplne, no podarilo sa to,“ tešil sa v cieli Marko Mirgorodský.

V ženskom kajaku sa podľa očakávaní rozhodovalo až do poslednej jazdy. Elena Kaliská mala síce svoju účasť istú už po sobotných pretekoch, ale o zvyšné miesta bolo v hre ďalších 5 dievčat. Po tom čo Soňa Stanovská ostala v nedeľu tesne pred bránami finále sa situácia ešte viac otvorila. Posledná jazda nakoniec rozhodla o tom, že minuloročnú účasť v reprezentácii si zopakuje Eliška Mintálová a v seniorskom tíme sa objaví aj Michaela Haššová.

Medzi deblistami, ktorí bojovali o miestenky na majstrovstvá Európy, sa … sústredilo na súboj medzi Hochschornerovcami a mladou dvojicou Gewisler – Skákala, ktorí to mali po dobrých výkonoch v Čunove sľubne rozbehnuté. V sobotu zajazdili Hochšíci dobre, ale v nedelnej kvalifikácii chytili “50-tku” a tá o všetkom rozhodla. Na európsky šampionát teda pocestuje spolu s posádkou Škantárovci a Kučera-Bátik aj dvojica Gewisler-Skákala.

V kajakárskej kategórii to mal po úvodných kolách v Čunove najlepšie našlápnuté Jakub Grigar. Aj keď v sobotu na Liptove trochu zaváhal a vypadol z finálovej osmičky, v nedeľných pretekoch si to postrážil a s tromi víťazstvami nomináciu vyhral.

“Som rád, že sa opäť predstavím na vrcholových pretekoch. Teraz si trochu oddýchnem a pripravím sa na majstrovstvá Európy v Prahe“ doplnil svoje plány Jakub.

Vyrovnanými výkonmi si miesto v tíme obhájil aj Martin Halčin. Prekvapením bude tento rok neúčasť Andreja Máleka, ktorému nominačné preteky nevyšli podľa predstáv a v tíme ho nahradí Jakub Stanovský. Ten dokázal jazdiť rýchle časy už v minuloročnej nominácii a tento rok to napokon pretavil v reprezentačný dres.

V našej najmladšej kategórii C1Ž si post slovenskej jednotky so slušným bodovým náskokom vybojovala Monika Škáchová a svoje miesto v tíme obhájila aj Simona Maceková. Trojicu našich kanoistiek tento rok doplní mladá, ešte stále juniorka Soňa Stanovská.

Konečné bodovanie nominácie nájdete na:
http://www.canoeslalom.sk/sportova-komisia/bodovanie-nominacie/

Dňa 15.05.2018

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024