Dukátová, Grigar a Mintálová ako tréneri

Liptovský Mikuláš usporiadal namiesto Svetového pohára mládežnícky kemp pod záštitou našich elitných vodných slalomárov

Je úžasné, keď môžu mladí športovci stráviť čas s našimi reprezentantmi, svojimi vzormi. V bežnej sezóne sa veľmi nevidia, keďže sú rozcestovaní po medzinárodných podujatiach. Aj, či najmä preto, boli tieto kempy nesmierne prínosné,“ hovorí športový riaditeľ sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky Lukáš Giertl.

Keby nebolo korony, vodnoslalomársky svet by v uplynulý víkend upieral oči na Liptovský Mikuláš. Pod Tatrami by mali sviatok, tretie kolo Svetového pohára by miešalo karty v celkovom poradí prestížneho seriálu Medzinárodnej kanoistickej federácie.

Korona však bola, je a vyzerá, že ešte chvíľu tu s nami aj pobudne.

Preto takmer tri stovky špičkových pretekárov nahradila slovenská vodácka budúcnosť. Osem nádejných kajakárok, rovnaký počet perspektívnych kajakárov pod ochrannými krídlami, či skôr pádlami, Jakuba Grigara, Jany Dukátovej, Elišky Mintálovej a ich osobných trénerov.

Na kempe sa zúčastnili 14 až 16-roční športovci, ktorí by mali v budúcej sezóne tvoriť základ mládežníckej reprezentácie. Dostali možnosť nazrieť do všetkého, čo zahŕňa vrcholový šport. Teda nielen do profesionálnych tréningov na vode či v posilňovni pod vedením našich seniorských reprezentantov, ale na spoločných prednáškach sa rozprávali aj o mentálnej príprave či správnom stravovaní,“ ozrejmil Giertl.

WhatsApp Image 2020-08-20 at 12.38.09 (2)

Zanietenosť svojich nasledovníkov príjemne prekvapila aj aktuálne najlepšieho slovenského kajakára Jakuba Grigara: „Bol to nesmierny zážitok. Je to niečo celkom iné, ako jazdiť sám. Pričuchol som k trénerskej robote, zistil som, čo to obnáša a teda, klobúk dole. Je to náročné nielen fyzicky, keď chcete mladým ukázať správne prejazdy priamo na vode, ale aj psychicky. Lebo vysvetľovať, usmerňovať a plánovať je naozaj slušný záber.“

Piaty muž zo zatiaľ posledných olympijských hier v Riu de Janeiro 2016 má jasno v najzložitejšej časti koučingu. „Jednoznačne trpezlivosť. Tá však vraj prichádza aj s vekom, tak mám ešte rezervy,“ usmial sa 23-ročný už istý olympionik na budúci rok v Tokiu.

Otázky mladíkov ho však nezaskočili, skôr ho príjemne prekvapilo, ako sa veľmi zaujímali. „Či už som bol s nimi na vode alebo len z brehu, vždy pozorne naslúchali. Na poslednom tréningu si na celých tratiach vyskúšali všetko, čo sme sa spoločne učiliJe super vidieť, keď vaše slová padajú na úrodnú pôdu,“ uzavrel stále úradujúci európsky šampión do 23 rokov, ktorý začal prípravu na domáci vrchol sezóny – sériu podujatí na Liptove a v bratislavskom Čunove.

Vodu na termín Svetového pohára ,objednali' Mikulášania naozaj skvelú, na august by som povedal nadpriemernú. Domáci pohár nám táto vykoľajená sezóna vzala, preto pevne verím, že Medzinárodné tatranské slalomy na začiatku septembra budú zadosťučinenie,“ zaželal si Grigar.

WhatsApp Image 2020-08-20 at 12.38.05 (1)

Pre Janu Dukátovú mal kemp na Liptove špeciálny nádych, prvý raz od marca vytiahla päty z domu. „Doteraz sme sa pohybovali po trase domov – tréning – domov, maximálne do obchodu. Tu sme robili v podstate to isté, akurát sme si prenajatý apartmán predtým poriadne vydezinfikovali,“ usmiala sa štvrtá kajakárka z olympijského Ria.

Na Mikuláš spomína rada, najmä na rok 2015, keď zvíťazila v treťom kole SP. „Vrátili sa mi spomienky nielen na šampionát, ale aj na tréningy či preteky v mladosti. Zažili sme si krásne slnečné počasie aj liptovské 15-stupňové upršané leto.“

Práca s mladými kajakárkami ju zaujala. „Mali neskutočné množstvo otázok. V rámci cyklu prednášok im môj tréner Robo Orokocký hovoril o motivácii, mentálnom tréningu či dôležitosti spevnenia stredu tela, tzv. Core. Vtedy sa obracali aj na mňa a moje pohľady či skúsenosti,“ ozrejmila Dukátová.

Aj na vode sa chceli mladé kajakárky ukázať. „Niektoré som poznala, s inými som sa stretla prvý raz. Predsa len, za posledné sezóny som veľa pretekov na domácich vodách neodjazdila. Pre nich to bola výborná príležitosť, ako si niektoré zábery odpozorovať doslova z pár centimetrov, pre mňa zasa náhľad na možnú trénerskú budúcnosť.“

Zatiaľ však o nej detailne neuvažovala. „V rámci spolupráce s RedBullom je v hre projekt Under my wings, čiže Pod mojimi krídlami, čo je niečo podobné. Ako generálka to bolo veľmi fajn. Dostalo ma to do obrazu a dodalo mi to mnoho inšpirácie,“ uzavrela Dukátová.

WhatsApp Image 2020-08-20 at 12.38.09 (3)

Séria mládežníckych kempov má v pláne aj pokračovanie. Jej súčasťou by mali byť zimné, jarné aj letné sústredenia, aby si slovenská vodnoslalomárska budúcnosť urobila obraz o všetkých častiach športovej prípravy profesionálov.

MINTÁLOVÁ: ZASPOMÍNALA SOM SI NA STARÉ ČASY

Trochu som si zaspomínala na časy, keď som bola ja v ich veku. Mohla som si vyskúšať post trénerky a môžem povedať, že ma veľmi bavilo viesť deti, ktoré sú motivované a majú chuť pracovať na sebe,“ povedala o novej skúsenosti Eliška Mintálová, ktorá by sa samozrejme radšej sústredila na medzinárodné preteky a pokúšala sa o čo najlepší výsledok. „Už som to hodila za hlavu, situácia je taká, aká je. Hoci je náročné pre nás všetkých byť motivovaný, myslím do budúcnosti. Hádam už na budúci rok budem môcť všetku snahu zužitkovať. Verím, že nám vyjdú aspoň majstrovstvá Slovenska v druhý septembrový víkend v Čunove, vrchol tejto sezóny,“ uzavrela bronzová medailistka z lanských ME do 23 rokov v Liptovskom Mikuláši.

(luc) denník ŠPORT, FOTO (lg)

Dňa 26.08.2020

Preteky

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024