Čerstvý ženáč sa zobudil štyri minúty po štarte

Denník Šport o víkendovom 72. ročníku Medzinárodného tatranského slalomu

Najstaršie vodnoslalomárske podujatie na svete, ktoré sa koná bez prerušenia, sa predsa len uskutočnilo. Medzinárodné tatranské slalomy majú úspešne za sebou už 72. ročník, ktorý sa konal uplynulý víkend v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši. Lenže nad jeho zorganizovaním visel v tomto roku veľký otáznik a ešte aj v sobotu ráno nebolo stopercentne isté, že sa podujatie uskutoční.

Príčina bola jednoznačná – koronavírusová pandémia. Z tohto dôvodu sa nedalo podujatie zrealizovať už v tradičnom májovom termíne a po rôznych posunoch sa usporiadatelia nakoniec rozhodli pre termín počas uplynulého víkendu. Koronavírus však neobchádza ani slalomárov, a tak do poslednej chvíle nebolo jasné, či dostanú preteky zelenú. Nakoniec ich zorganizovali, ale za prísnych hygienických opatrení. Hlavná budova aj so šatňami pre pretekárov bola uzavretá, dezinfekcia sa nachádzala na každom rohu, vstup do areálu bol len s rúškom na tvári a každý, kto do neho prišiel, si musel nechať zmerať teplotu. Aj keď už na prvý pohľad bolo vidieť, že sa podujatie koná za prísnych opatrení, na výkonoch slalomárov to nezanechalo stopy a divákov mohlo zaujať viacero zaujímavých momentov.

O jeden z nich sa postaral päťnásobný olympijský medailista v C1 Michal Martikán, ktorý sa nečakane predstavil aj medzi kajakármi. A nie len tak do počtu, veď v sobotu skončil v 1. jazde trinásty a v B-finále bol druhý. V nedeľu obsadil v 1. jazde znovu trinástu priečku a len v B-finále potom skončil s „päťdesiatkou“ až 29. „Ako každý slalomár, aj ja som začínal na kajaku, ale to trvalo len chvíľu a veľmi rýchlo som presedlal na kanoe. V posledných rokoch sa však snažím na konci sezóny spestriť si tréningy aj jazdením na kajaku. Táto sezóna je však veľmi netradičná, bez vrcholného medzinárodného podujatia, a tak som zaradil kajakársky tréning do svojho programu už skôr. Mám ho raz za týždeň a beriem to ako určitú kompenzáciu. Zabrať dostávajú iné partie tela ako pri kanoe, takže je to zaujímavý tréningový doplnok. Mnohí tvrdia, že im teraz chýba motivácia, ale ja sa na jej nedostatok nesťažujem. Je len na mne, akú ťažkú trať si postavím na tréningu. A aj súperenie s kajakármi je pre mňa výzva, aj keď viem, že sa s najlepšími zďaleka nemôžem porovnávať,“ povedal nám 41-ročný kanoista, ktorý chce na budúci rok na európskom šampionáte v talianskej Ivree ešte zabojovať o šiestu účasť na OH.

MTS_SLP_7-8_LM_05-09_0897

Po dlhých rokoch sa ku kombinácii K1 – C1 vracia aj skúsená kajakárka Jana Dukátová, historicky prvá majsterka sveta v C1 žien zo slovinského Tacenu 2010. „V mojom veku je to už veľmi náročné, ale telo zatiaľ neprotestuje. Preto som v Mikuláši skúsila všetkých osem jázd. Nebolo to ľahké najmä pre to, že v kanáli tieklo veľmi málo vody, takže každý záber hlavne pred cieľom mi dal poriadne zabrať. Mám v pláne to zopakovať aj na domácom šampionáte najbližší víkend v Čunove. Ale rozhodnem sa až priamo na miesto, či znovu pôjdem do toho,“ skonštatovala 37-ročná dvojnásobná olympionička, ktorá má ešte stále teoretickú šancu aj na účasť na OH o rok v Tokiu.

MTS_SLP_7-8_LM_05-09_1126

Najzaujímavejšia postava víkendu na Liptove bol však určite kanoista Alexander Slafkovský, ktorý sa v piatok oženil so svojou dlhoročnou partnerkou Jelkou. Tento termín svadby mali naplánovaný už veľmi dávno a vtedy nemohli ani len tušiť, že hneď na druhý deň sa začnú tradične májové slalomy. Sašov plán bol jasný – v sobotu ráno chcel byť aj on na štarte. „Svadba bola super a samozrejme, až do samého rána. A ako sa patrilo, domov sme odchádzali poslední,“ začal 37-ročný Mikulášan, ktorý má zatiaľ najlepšie rozbehnutý v C1 mužov nominačný boj o budúcoročné olympijské Tokio. „Keď som išiel spať, tak som mal stále v pláne aj sobotňajší štart. Keď som sa však zobudil o 9.57 h a pozrel som do štartovej listiny, že sa mal ísť prvú jazdu štyri minúty predtým, bolo jasné, že už je to pasé,“ pokračoval Sašo s úsmevom, pre ktorého nebolo ľahké stihnúť ani nedeľňajší štart: „V sobotu poobede sme ešte mali naplánovanú posvadobnú akciu s kamarátmi v Závažnej Porube na Opalisku. Bolo nádherné počasie, deti sa tam parádne vyšantili. Nám hrala živá hudba, takže nakoniec som sa znovu dostal do postele až na druhý deň. Ráno bolo ťažké, budík som tri razy posúval, ale nakoniec som to zvládol a stihol som prísť na štart. V prvej jazde som si aj šetril sily, pretože som vedel, že na mňa čaká ešte jedna. Škoda, že som mal v nej potom jeden dotyk, ale aj druhé miesto je po svadbe pekné.“

MTS_SLP_7-8_LM_nedela_06-09_1551

Tým, že Slafkovský v sobotu nesúťažil, však prišiel o možnosť zabojovať o triumf na MTS, do ktorých sa rátali oba výsledky podľa olympijského bodovania. Z prvenstva sa tak v C1 mužov tešil jeho reprezentačný kolega Matej Beňuš, medzi kajakárkami bola prvá Michaela Haššová, v K1 mužov vyhral Švéd žijúci na Slovensku Isak Öhrström a medzi kanoistkami Zuzana Paňková.      

Medzinárodné tatranské slalomy bolo prvé z troch podujatí National Cupu, ktoré chce v rozpätí troch týždňov zorganizovať pre našich slalomárov vedenie sekcie divokej vody Slovenskej kanoistiky. Jeho druhé má byť najbližší víkend v bratislavskom Čunove, kde sa v rámci Slovak Open uskutočnia majstrovstvá Slovenska.

JÁN JEŽÍK, denník Šport
FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 07.09.2020

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024