Slafkovský: Definitíva až v prvý júlový týždeň

Pražská Troja by mala v septembri usporiadať majstrovstvá Európy vo vodnom slalome

 

Najskôr sa zdalo, že plánované vrcholy sezóny vodných slalomárov sa tohto roku neuskutočnia, ale vyzerá to tak, že po úspešnom rokovaní sa zrušené majstrovstvá Európy v Londýne presunú na trojskú vodnoslalomársku trať. A to v pôvodne plánovanom termíne pretekov Svetového pohára – 18. až 20. septembra 2020. 

Pražská Troja by tak mala už v septembri po dvoch rokoch znovu hostiť európsky šampionát vo vodnom slalome. Ten tohtoročný bol pôvodne naplánovaný na májový termín na olympijskej trati v londýnskom Lee Valley, ale pre pandémiu koronavírusu sa ME zrušili a Európska kanoistická asociácia (ECA) hľadala možnosť, ako by sa mohli uskutočniť v neskoršom termíne alebo či vôbec.

„Sme veľmi poctení, že v Troji budú opäť pretekári bojovať o veľké medaily. Na piatkovom rokovaní ECA sa rozhodlo o pridelení zorganizovania ME Česku, čo nás veľmi potešilo. Preteky Svetového pohára tohto roku nemôžeme usporiadať, pretože ich ICF presunula na október, keď na trati sa už bude robiť preloženie kanalizácie a oprava deliacej steny slalomovej dráhy. Septembrový termín je pre nás i pre fanúšikov tohto krásneho športu určite príjemnejší. Vychádzajú nám v ústrety už aj tradiční reklamní partneri,“ povedal riaditeľ organizačného výboru Jiří Rohan.

Najmä pre českých slalomárov to bude skvelá príležitosť znovu zabojovať o medaily, pretože na domácej vode vždy patria medzi najväčších favoritov. Z vlaňajšieho európskeho šampionátu vo francúzskom Pau by mali obhajovať tituly kajakári Amália Hilgertová a čerstvý otec Vít Přindiš. „Nielen pre pretekárov, ale aj pre nás je to nová výzva. Verím, že napriek krátkemu času sa nám podarí pripraviť skvelé športové podujatie a ponúknuť pretekárom motiváciu a jasný cieľ tohtoročnej sezóny. Je veľmi povzbudzujúce, že ako naši partneri, tak aj členovia organizačného výboru sa rozhodli ísť do tejto akcie aj napriek nemalým problémom so súčasným, ako všetci veríme, už doznievajúcím koronavírusovým obdobím,“ dodal Jiří Rohan.

Táto správa určite poteší aj slovenských vodných slalomárov, ale ako nás informoval kanoista Alexander Slafkovský, ktorý má ako zástupca komisie športovcov v ICF informácie z prvej ruky, ešte nie je stopercentne isté, že sa ME v Prahe uskutočnia. „Áno, je pravda, že vedenie ECA sa už dohodlo s pražskými organizátormi na ich zorganizovaní v Troji 18. – 20. septembra. Mierne problémy vznikli okolo ich termínu, v hre bol totiž aj skorší, ale vzhľadom na televízne prenosy nakoniec platí pôvodný, keď sa mali v Troji uskutočniť preteky Svetového pohára,“ začal nás úspešný slalomár a ďalej pokračoval: „V tejto chvíli je situácia takáto. Vedenie ICF sa má do konca júna vyjadriť, či dá vzhľadom na koronavírusovú situáciu zelenú vrcholným slalomárskym podujatiam. Ak by sa tak stalo, tak ECA potom v prvom júlovom týždni potvrdí, že sa tohtoročné ME uskutočnia v pražskej Troji 18. – 20. septembra. Definitíva tak padne až vtedy, ale isté v tejto chvíli je, že ak bude v tomto roku európsky šampionát, tak určite v Prahe. Iné miesto konania a ani termín už neprichádzajú do úvahy.“

alexander_slafkovsky_icf_wc2_canoeslalom_21-06_2340

Aj keď to teda nemôžeme tvrdiť so stopercentnou istotou, ale fakt, že zorganizovanie septembrových ME v Prahe je reálne, považuje Slafkovský za jasné svetielko na konci koronavírusového tunela: „Zatiaľ naplno trénujeme a myslím si, že všetci si dávame poriadne do tela, pretože stále sme verili, že táto sezóna ešte nie je úplne stratená. A práve termín septembrových majstrovstiev Európy v Troji nám dáva prvý signál, že netrénujeme len tak pre zábavu, ale máme pred sebou konečne aj nejaký cieľ. Veríme, že na začiatku júla sa dočkáme pozitívnej definitívy.“   

Pražská Troja by mala po roku 2018 hostiť ME druhýkrát v histórii, v Česku by to bolo tretíkrát, keďže v roku 1998 sa uskutočnili v Roudnici nad Labem. Preteky Svetového pohára sa však na umelú trať v Troji vrátia už na začiatku júla 2021, čiže ešte pred olympijskými hrami v Tokiu. 

TERMÍN SLOVAK OPEN SA PRISPÔSOBÍ

Ak sa v Prahe uskutočnia majstrovstvá Európy, tak zase vznikne problém v predbežnom slovenskom kalendári pretekov vo vodnom slalome. V termíne 18. – 20. septembra sa totiž majú konať v Čunove v rámci Slovak Open majstrovstvá Slovenska. „Na výkonnom výbore sekcie divokých vôd Slovenskej kanoistiky sme sa už o tom rozprávali a ak európsky šampionát v Prahe naozaj bude, tak určite termín Slovak Open posunieme. V hre to bolo aj o týždeň skôr, ale keďže v tom čase už budeme už asi všetci reprezentanti v Prahe, tak to skôr vyzerá tak, že o domáce tituly by sme bojovali o týždeň neskôr – čiže 26. a 27. septembra,“ vysvetlil nám prípadnú termínovú kolíziu Alexander Slafkovský.

JÁN JEŽÍK, denník Šport
FOTO PAVOL UHRIN

Dňa 10.06.2020

Preteky

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024

Žilinský maratón

28.09.2024 - 28.09.2024

Zvolenský maratón

05.10.2024 - 05.10.2024

Bratislavský vodácky maratón

18.03.2023 - 18.03.2023

25. Young Danubia Cup 2023 v slalome

29.07.2023 - 30.07.2023

Žilinský maratón

30.09.2023 - 30.09.2023

Dunajský vodácky maratón

21.10.2023 - 21.10.2023

30.ročník Žilinských zjazdov

23.03.2024 - 24.03.2024